Vegaanius
on...
vaivalloista
hankalaa
oudon makuista ja herkutonta
kelvotonta lapsille
ehdotonta
ja muutenkin
arveluttavaa.
Näin ajattelin vielä
viime vuonna ennen kuin rohkaistuin kokeilemaan tammikuun vegaanihaastetta. Suoritin kokeilun tosin hieman epätäydellisesti.
Olen kuulunut pesco-lakto-ovo -kategorian ruokailijoihin kohta 14 vuotta, mutta ympäristöön ja eettisiin näkökohtiin liittyvien huolieni takia vegaanius on käynyt mielessä säännöllisesti. Ajatukseni vegaaniruokavalion vaivalloisuudesta (en jaksa etsiä täysin kasvispohjaisia vaihtoehtoja), hankaluudesta (ruuanlaitosta on hankalaa kun ei voi käyttää maitotuotteita tai munia) ja epäilykseni makua kohtaan (olen joskus maistanut kauragurtia, enkä tykännyt) ovat olleet suurimpina esteinä vegaanikokeilulleni.
Onneksi vaivauduin
kokeilemaan.
Vaivalloisuus
Kaupan hyllyt ovat
räjähtäneet hyvistä vegaanisista vaihtoehdoista. On jauhispyöryköitä
-palleroita ja falleroita, erilaisia kermoja, karkkeja, gurtteja ja levitteitä.
Lista on niin pitkä, ettei sitä hetkessä syödä läpi. Toki hyllyt notkuvat myös
niistä ihan perusraaka-aineista, joista voi muutaman rutiinireseptin opettelun
jälkeen pyöräyttää itse herkut pöytään.
Hankaluus
En ole kovin innokas
kotikokki ja harvoin innostun aikaa vievästä ruuanlaitosta. Vegaaniruuan
laittaminen ei kuitenkaan osoittautunut, epäilyksistäni huolimatta, olevan sen
vaivalloisempaa kuin muunkaan ruuan laitto. Ruuanlaittoni on pitkälti
kiinni rutiineista. Kun muutama helppo ja herkullinen resepti löytyi, ei siinä montaa kertaa tarvitse kokkailla, kun ne jo menevät rutiinilla. Uusista resepteistä sain
jopa pienen innostuksen ruuanlaittoon.
Tunnen myös tulleeni
huijatuksi vuosien ajan. Pannukakun ja omeletin tekoon ei tarvitakaan munia!
Maku
Mitä makuun tulee,
olen todella positiivisesti yllättynyt! Ja niin on myös rahkalla elävä
puolisoni - tai siis vielä ennen vegaanihaastetta rahkalla elävä.
Nyt en-ikinä-aio-luopua aamujugurtimme ja rahka ovat
vaihtuneet alpron-tuotteisiin. En usko, että ne vaihtuvat enää maitotuotteisiin.
Tässä kävi nimittäin niin, että kyseiset soijapohjaiset tuotteet maistuivat viikon
kokeilun jälkeen paremmilta kuin se en-ikinä-aio-luopua aamujugurttimme.
Vaatihan aikoinaan kahvimaidosta kauramaitoon siirtyminenkin pientä
toteuttelua. Tosin nykyään, juuri se tietty, kauramaito maistuu kahvissa paljon
paljon paremmalta, kuin maito.
Ja hei, tähän
mennessä paras maistamani salmiakki ja herkullisin maistamani kaakaojuoma,
olivat vegaanisia.
Kelvotonta
lapsille
Olen siitä onnellisessa asemassa, että nuorin lapseni syö (vielä) mitä vain nenän eteen laittaa. Pavut, tofut, linssit ja herneet uppoavat saman tien. Olen siitä epäonnelisessa asemassa, että vanhempi lapseni ei syö mitä vain nenän eteen laittaa, hän saattaa jopa olla kokonaan syömättä.
Vähänkin nirsomman lapsen
kohdalla on tärkeää huolehtia siitä, että ruokaa tulee syödyksi, oli se sitten
eläin- tai kasvisperäistä. Onnistuin myös hybridireserpteissä eli korvaamaan osan ruun eläinperäisestä ainesosasta kasviperäisellä.
Ehdottomuus
Vegaaniushan on
täysin ehdotonta, jos kerran kokeilet vegaaniaruokaa, on aina syötävä
vegaanisti. Näinhän se menee, eikö?
Itse ajattelen, että
tästä eteenpäin syön vegaanisti mahdollisuuksien mukaan. Odotan kuitenkin
innolla pääseväni kokeilemaan ravintoloiden vegaanitarjontaa ja ehkä uskallan
kutsua vieraitakin taas jossain vaiheessa syömään meille - siis vegaaniruokaa. Vegaanivalinnat
ovat osa omaa pientä taisteluani maailman loppua vastaan.
Ja muutenkin arveluttavaa…
Pakkohan vegaaniudessa
on huonojakin puolia olla. Itseä arveluttaa kaukaa tulevien ruoka-aineiden,
kuten esimerkiksi pähkinöiden, tuotannon vaikutukset ympäristöön. Pähkinöitä nimitäin kasvatetaan alueilla, joissa luonnon monimuotisuus on hyvin korkea ja viljely näillä alueilla vie tilaa arvokkaalta luonnolta vähentäen sen monimuotoisuutta. Oma pähkinöiden kuluukseni on kasvanut tammikuussa räjähdysmäisesti.
Toisaalta kasvikunnan tuotteilla on pääsääntöisesti aina pienemmät vaikutukset ympäristöön kuin eläinperäisillä tuotteilla. Sehän minua vegaaniudessa motivoikin.
Pienemmät ympäristövaikutukset johtuvat siitä, että rehun tuotantoon tarvitaan valtavasti maapinta-alaa. Myös rehujen ainesosia kasvatetaan näillä korkean luonnon monimuotisuuden
alueilla.
Vegaanius ei ole yksin puurtamista
Maailma ja
ruokailutapamme ovat muuttumassa:
💚S-ryhmän tavoitteena
on, että vähintään 65 % kaupparyhmän myymästä ruuasta on kasvipohjaista vuonna
2030.
💚K-ryhmän tavoitteet
liittyvät vegehyllyjen määrään, kasvisproteiinien saatavuuteen,
kasviskampanjoihin ja -tuotevalikoiman laajentamiseen.
💚Tänä vuonna julkaistavissa Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa on kasviruoka otettu vahvasti mukaan suosituksiin.
💚Tämän vuoden alussa
voimaan tulleissa korkeakouluopiskelijoiden ruokasuosituksissa, on painotettu kasvisruuan
lisäämistä tarjottavassa ruuassa. Opiskelijoille on päivittäin oltava tarjolla kasvisruokaa.
💚Toisen asteen opetukseen, ammattikouluille ja lukiolle on
annettu ruokailusuositus, jossa toisena ateriana tulee aina tarjota
kasvisruokaa.
💚Helsingin kaupungin tilaisuuksissa
tarjoillaan tästä vuodesta alkaen vain sesongin mukaista kasvisruokaa ja
lähikalaa.
💚Suomen partiolaisten
keskusjärjestön tilaisuuksissa tarjotaan tästä vuodesta alkaen vain kasviruokaa.
💚Hesburgerin
tavoitteena on, että puolet siellä myydyistä suolaisista tuotteista on
lihattomia vuoteen 2030 mennessä (ranskanperunat eivät kuulu tähän laskentaan), vuonna 2020 lähdettiin siitä, että 6 % tuotteista kuuluivat lihattomaan kategoriaan.
Esimerkkejä löytyy
koko ajan enemmän ja enemmän. Maailma muuttuu ja olen siitä onnellinen.
❤️Viivi
PS. Tässä aiempia instapituisia selvityksiä pähkinöiden kasvattamisesta:
Cashew, Pistaasi, Kikherne, Parapähkinä
PPS. Meidän nyt rutiinilla menevät reseptit, jotka ovat saavuttaaneet suuren suosion myös rahkan syöjien keskuudessa:
Tomaatti-cashew-pasta,
Oletpa systemaattinen Viivi, toi oli täynnä asiaa ja ajatusta! (Melkein) Vakuuttavaa!
VastaaPoistaKiitos! Et kuitenkaan aivan täysin vakuuttunut?
Poista