Kylvövirvilä
Kikherne ravitsemuksellisesti erinomainen proteiinin ja kuidun ja kivennäisaineiden lähde.
Myös sen lehtiä voidaan syödä ja herbeitä tai koko kasvia voidaan käyttää eläinten rehuna.
Merkittävimmät kaupalliset lajikkeet ovat Kabuli (on tuttu meidän ruokapöydistä) ja Desi (pienempi, tummempi ja monivärisempi).
Kikherne on kasvina puskamainen, n. puolen metrin mittainen hernekasvi ja jokaisessa palossa on yksi tai kaksi hernettä.
Palkokasvina se sitoo typpeä ilmasta maaperään ja tarvitsee sen takia vähemmän typpilannoitusta (typpilannoitteiden tuotanto aiheuttaa paljon kasvihuonekaasupäästöjä). Kikhernettä viljellään yleensä vuorotellen muiden kasvien kanssa ja näin ollen myös muiden samalla pellolla viljeltävien kasvien kasvatuksessa tarvitaan vähemmän typpilannoitteita. Proteiinipitoisena palkokasvina kikherneet ovat siis monella tavoin ympäristöystävällisiä.
Kikherne on herkkä saamaan kaikenlaisia tauteja ja kasvi häviää myös helposti rikkakasveille. Tautien ja rikkakasvien torjuntaa siis tarvitaan ja lajikkeiden kehitystä, jotta saadaan tauteja paremmin kestäviä lajikkeita.
Suurimmat tuottajat ovat Intia (tuottaa reippaasti yli puolet maailman kikherneistä), Australia, USA, Turkki, Myanmar, Etiopia. Tuotanto on huimassa kasvussa ja ainakin USA:ssa ja Australiassa herneistä maksetaan tuottajalle erittäin hyvä hinta. Omat herneeni tulivat EU:sta eli todennäköisesti Espanjasta, koska se on ainoa EU:n maa, jossa kikherneitä kasvatetaan kaupallisessa mittakaavassa.
Youtuben mukaan kikherneen sadonkorjuu tapahtuu USA:ssa ja Australiassa jättimäisillä puimureilla, kun taas alkeellisimmillaan kehittyvissä maissa korjuu voi tapahtua käsin.
Ja hei, kikherne on toiselta nimeltään kahviherne ja sitä on käytetty (ja käytetään edelleenkin) kahvin korvikkeena. Google kertoo sinulle parhaat paahtovinkit.
Olisiko hyvä uudenvuodenlupaus, että kasvatan tänä vuonna muutaman kaupasta ostetun kikherneen, niin pääsen maistamaan lehtiäkin. Lehtien kivennäisainepitoisuus on parempi kuin kaalin ja pinaatin.
Lähteet:
https://www.usapulses.org/
https://www.puutarha-
https://en.m.wikipedia.org/
https://caes.ucdavis.edu/news/
https://plantvillage.psu.edu/
https://www.researchgate.net/
https://www.mustilapuutarha.
Kommentit
Lähetä kommentti