Vesimeloni


Vesimelonia viljellään laajasti eripuolilla maailmaa ja se on yksi tärkeimmistä viljellyistä hedelmistä. Sitä on viljety jo yli 5000 vuotta! Maku ja halpa hinta ovat tehneet siitä kuluttajien suosikin ympäri maailmaa. 

Ympärivuotista luksusta orjatyöllä?

Vesimeloni (Citrullus lanatus) on  yksi ehdottomista kesän hedelmäsuosikeistani. Tai siis marjasuosikeistani. Vesimeloni on kasvitieteellisesti kurkkukasveihin kuuluvan vesimeloniköynnöksen marja. Kasvi onkin sukua kurkulle, kesäkurpitsalle ja kurpitsalle.

Kun kesän ensimmäiset hellepäivät tulevat, on kaupasta saatava vesimelonia. Vesimelonin viljelijät osaavatkin näköjään hyvin ennustaa, koska meidän ensimmäiset helteet ovat, koska vesimelonia löytyy kaupasta aina, kun sitä haluan. Tai no, vesimelonia on oikeastaan saatavilla kaupasta nykyään lähes vuoden ympäri. 

Tämän lähes ympärivuotisen luksuksen meille mahdollistaa Espanjalaiset kasvihuoneet, joiden avulla satokautta voidaan venyttää. Espanja on maailman suurin vesimelonien viejä. Suurin osa (90%) Espanjan sadosta menee vientiin muualle Eurooppaan ja puolet Espanjan vesimeloneista kasvatetaan Almeriassa. Almerian maine Euroopan hedelmätarhana on kyseenalainen. Sitä kutsutaan Euroopan muovimereksi ja kasvihuoneissa on raportoitu paljon siirtolaistyövoiman hyväksikäyttöä ja orjantyön kaltaisia olosuhteita: työskentelyä kuumuudessa, vaarallisten kemikaalien parissa ilman kunnon suojaimia, 4,5€:n tuntipalkalla. Huonot palkat ja paperittomuus ajavat työntekijät perheineen asumaan vanhoista kasvihuonemuoveista kyhättyihin majoihin. Noin puolet Espanjan vesimeloneista kasvatetaan kasvihuoneissa. 

Steriilien vesimelonien kulutus on kasvussa 

Vesimelonin tärkeitä ominaisuuksia ovat maku, säilyvyys ja kuljetettavuus. Japanilaiset ovat olleet innovatiivisia vesimelonien kanssa ja kehittäneet sekä siemenettömän että kuution muotoisen vesimelonin. Siemenettömiä vesimeloneita saadaan, kun risteytetään diploidi vesimeloni (kasvi, jolla on kaksinkertainen kromosomisto) ja tetraploidi vesimeloni. Tuloksena syntyy triploidi siemen, joka tuottaa steriileitä eli siemenettömiä vesimeloneja. Kuution muotoiset melonit kasvavat kuutioiksi muoteissa. Vaikka kuutiot ovatkin tehokkaita kuljetuksen ja varastoinnin suhteen, niistä ei ole kilpailijoiksi pyöreille versioille. Kuution muotoiset melonit on korjattava pellolta raakana ja muoteissa kasvattaminen nostaa hinnan korkeaksi. Maku ja hinta evät siis ole kuutiomelonin puolella. 

Nykymuotoinen vesimeloniköynnös on vaativa lannoituksen suhteen. Se tarvitsee ehdottomasti typpeä, jotta saadaan hyvän makuinen, kokoinen ja muotoinen  sato. Liika vesi aiheuttaa mauttomia palleroita ja liian vähäinen vesi taas halkeilevia ja väärän muotoisia möhkäleitä. Hedelmien (tai siis marjojen) muodostus vaatii pölyttäjiä. Sato korjataan käsin. 

Vesimelonin vesi- ja hiilijalanjäljestä en löydä tietoa, saa siis ilmiantaa tutkimuksia aiheseen liittyen! Hiilijalanjäljessä kuljetuksen osuuden voisi kuvitella ollevan isohko, vesimelonin epäkätevän muodon takia. 

Ravintorikas pallero

Vesimelonista reilu 90% on vettä. Vesimeloni sisältää mm. beetakaroteenia ja  lykopeeniä (joka antaa punaisen värin) eli se on antioksidanttien lähde. Lisäksi se siltää mm. A-, B6-, C-vitamiinia, kaliumia, magnesiumia ja sitruliini-aminohappoa. Vesimelonin lehdet, siemenet ja kuoret kelpaavat syötäväksi niin ihmisille kuin eläimillekkin. Vesimelonin siemenet voi paahtaa ja kuoren voi paistaa tai säilöä etikassa ja syödä -> google kertoo reseptiti sinulle. Kuoria pitänee maistaa ja paistaa seuraavan wokin yhteydessä.

Kuoret käyttöön!

Vesimelonista kuorta on noin 30%. Arvatenkaan sekään ei ole ihan ongelmaton jäte vesimeloneita jalostavassa teollisuudessa (kuten ei appelssiininsipulin ja kananmunan kuoretkaan). Ympäristöön tai maantäytteeksi heitettynä hedelmän kuoret ovat kasvualusta patogeeneille, hiivoille ja homeille. Toisaalta kuoret sisältävät usein sokereita, vitamiineja ja mineraaleja, jotka olisi mahdollista hyödyntää.  Tutkimuksia löytyy mm. vesimelonien kuorten hyödyntämisestä mikrobiologisissa kasvatusalustoissa, meriveden suolanpoistolaitteistoissa ja aktiivihiilen valmistuksessa. 

Onko vesimeloni vastuullinen ostos?

Löytämäni tieto aiheutti ristiriitaisia ajatuksia. Vesimeloni on terveellisempi kuin ajattelin, mutta Almerian kasvihuonetuotannon huonot työolot saavat voimaan pahoin. Tuotannon ympäristöystävällisyys muovimeressä epäilyttää. Toisaalta kasvihuoneessa lannoitteiden, torjunta-aineiden ja veden käyttö on usein pienempää kuin avomaalla. Ostamalla luomua, taklaan todennäköisesti kysymyksen ympäristövaikutuksista. Mutta entä työolot? Odottamalla suomalaisten vesimelonien kypsymistä, taklaan todennäköisesti kysymyksen työntekijöiden kaltoinkohtelusta. Jos en jaksa odottaa kotimaista satoa, voin sillä välin kysyä kaupalta, miten he varmistavat myytävien vesimelonien vastuullisuuden. Aina he eivät kysymyksiini vastaa, mutta aina kannattaa kysyä.



 

Lähteet:

Citron Watermelon Potential to Improve Crop Diversification and Reduce Negative Impacts of Climate Change, Takudzwa Mandizvo, Alfred Oduor Odindo, Jacob Mashilo, Agronomy 2020, 10, 1776

Guía de Cultivo de Sandía al Aire Libre, Instituto de Investigación y Formación Agraria y Pesquera. 2020

A global review of watermelon pollination biology and ecology: The increasing importance of seedless cultivars, S.A.E.C.Wijesinghe, L.J.Evans, L.Kirkland, R.Rader, Scientia Horticulturae, Volume 271, 20 September 2020

 Eco-friendly, economic fungal universal medium from watermelon peel waste, Mohamed S.Hasanin, Amr H.Hashem, Journal of Microbiological Methods, Volume 168, January 2020

 RSC Adv., 2017, Removal of NaCl from saltwater solutions using micro/mesoporous carbon sheets derived from watermelon peel via deionization capacitors† Shanshan Zhao, Tingting Yan, Zhuo Wang, Jianping Zhang, Liyi Shi, Dengsong Zhang

www.mapa.gob.es

www.watermelon.org

https://www.ethicalconsumer.org/ethicalcampaigns/agricultural-workers-rights-almeria

https://www.nationalgeographic.com/history/article/150821-watermelon-fruit-history-agriculture

FAO stat 2019

Kommentit