Luonto köyhtyy ja ilmasto lämpenee nopeammin kuin koskaan aiemmin
Luonto köyhtyy ennennäkemätöntä vauhtia ja elämme Maan historian kuudetta
sukupuuttoaaltoa. Esimerkkinä tästä on hyönteisten määrän nopea romahtaminen,
joka uhkaa jo koko ihmiskuntaa. Hyönteiset ovat jokaisen ruokaketjun ytimessä,
koska ne pölyttävät kaikki tärkeimmät kasvilajit, pitävät maaperän terveenä,
kierrättävät ravinteita ja säätelevät tuhoeläinten kantoja. Hyönteisten tuho
tuhoaisi myös ihmisen elinmahdollisuudet.
Suurimmat syyt luonnon köyhtymiselle ovat muutokset
🌍 maa-
ja merialueiden käytössä,
🐄 eläinten ja kasvien liiallinen hyödyntäminen
(esimerkiksi ylikalastus),
🌊ilmastonmuutos,
🛢saasteet ja
🌸 haitalliset
vieraslajit.
Ihminen on muuttanut merkittävästi suurinta osaa maanpäällistä
elinympäristöistä ja meriympäristöistä. Maapallon
maapinta-alasta 71 % on viljelykelpoista maata (loput ovat aavikoita,
joutomaita ja jäätiköitä) ja tästä puolet on maatalouskäytössä. Maatalouskäytössä
olevasta maasta suurin osa, 77 %, on kotieläintuotannon käytössä rehunviljelyn tai
laitumen muodossa.
🌳
Metsiä ja soita raivataan jatkuvasti lisää laitumiksi ja pelloiksi.
Esimerkiksi sademetsistä on hävitetty puolet eikä hävitykselle näy loppua.
Sademetsänhakkuiden tärkein syy on karjankasvatus sekä soijan ja öljypalmujen
viljely.
🦠
Metsäkatoon ja eläintuotantoon liittyy vahvasti myös eläimistä
ihmisiin tarttuvat taudit. Metsät toimivat suojavyöhykkeenä eläimistä ihmisiin
tarttuvia tauteja vastaan ja metsäkato, elinympäristöjen pirstoutuminen,
villieläinten elintilan pieneneminen ja luonnonvarojen kestämätön käyttö
nostavat riskiä tautien leviämisestä villi- ja kotieläimistä ihmisiin.
🐔
Maailmassa olevan siipikarjan massa (siis massa kiloissa) on kolme kertaa
isompi kuin kaikkien luonnonvaraisten lintujen yhteensä. Ihmisen ruuantuotantoon
kasvattamien nautojen ja sikojen massa on 14 kertaa isompi kuin kaikkien luonnonvaraisten
nisäkkäiden massa yhteensä.
🐮
Tuotantoeläinten valtava määrä on johtanut absurdiin tilanteeseen, jossa
esimerkiksi märehtijöiden meetaniröyhtäilyt (ei pierut kuten usein
virheellisesti sanotaan), aiheuttavat merkittävän
kasvihuonekaasupäästölähteen. Kaiken kaikkiaan kotieläintuotannon osuus
maailman kokonaiskasvihuonekaasupäästöistä on 14 %. Yhteensä koko maataloussektorin
ja maatalouden maankäytön päästöt ovat suunnilleen 23 % koko maailman päästöistä.
Tämän lisäksi ruokajärjestelmän muista osista kuten jalostuksesta ja jakelusta
syntyy 5-10 % maailman kokonaispäästöistä.
🌎
Luontokato kytkeytyy ilmastonmuutokseen. Luontokato
nopeuttaa ilmastokriisin etenemistä ja ilmastonmuutos puolestaan köyhdyttää
luontoa. Vastaavasti luonnon monimuotoisuuden turvaaminen edistää ilmastonmuutoksen
hillitsemistä ja siihen sopeutumista.
🔥
Nykyisellä menolla globaali hiilibudjetimme on käytetty reilussa neljässä
vuodessa. Budjetin ylittyessä ilmasto todennäköisesti lämpenee yli turvallisena
pidetyn, 1,5 asteen verrattuna esiteolliseen aikaan. Tuhot erilaisissa
elinympäristöissä, sukupuutot, vaikeudet ruuantuotannossa ja veden saannissa
sekä ennalta arvaamattomat tuhot ovat sitä rajumpia mitä enemmän ilmasto
muuttuu ja lämpenee.
📈
Maailman väestö tulee ennusteiden mukaan kasvamaan nykyisestä n. 7,8
miljardista ihmisestä noin reiluun 9 miljardiin vuoteen 2050 mennessä. Ruokaa tarvitaan
enemmän, mutta emme voi raivata lisää maata sen tuottamiseksi. Siksi tuotantoa
on tehostettava ja sitä on tuotettava pienemällä maa-alalla per henki.
Tuliko pahamieli? Minulle ainakin tuli.
Olen iloinen siitä, että vielä voimme muuttaa tulevien tapahtumien suuntaa,
mutta hyvin huolestunut siitä, ettei niin tehdä ajoissa. Kuvailemani valtava
maapinta-alan tarve valtavalle määrälle eläimiä auttaa hahmottamaan miksi juuri
eläintuotannolla on niin suuret vaikutukset luontoon ja ilmastonmuutokseen.
🍽
Keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä noin 18 % muodostuu ruuan kulutuksesta. Muuttamalla ruokavaliota kasvispainotteiseksi voidaan hiilijalanjälkeä pienentää noin 40 % samalla parantaen ruokavalion ravitsemuksellista laatua.
Ruuantuotannon vaikutuksia biodiversiteettiin on vaikeampi mitata, mutta kulutuksen ympäristövaikutuksista, ruuan osuus on jopa 40 %. Erityisen suuria biodiversitetti vaikutuksia on lihatuotteilla, johtuen tarvittavasta suuresta maapinta-alan määrästä.
🇪🇺
Nature Food -tieteellisessä julkaisussa julkaistiin hiljattain tutkimus,
jossa todettiin, että maailman 54 rikkainta
maata voisi vähentää ruuantuotannon päästöjä noin 61 % siirtymällä kasvispainotteiseen ruokavalioon. Tällöin
eläintuotannosta vapautuisi pinta-alaltaan EU:ta suurempi alue maata. Kun näin
ison maa-alueen metsittyisi, siihen sitoutuisi hiiltä vuosisadan loppuun
mennessä yhtä paljon kuin ilmaston lämpenemisen rajoittamiseen 1,5 asteen
tarvitaan. Tällaisen maa-alueen villiinnyttämisellä olisi myös merkittäviä
positiivisia vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen, veden ja ilman laatuun.
🚜
Ruokavaliomuutosten lisäksi nykyisiä maatalouskäytänteitä
on mahdollista muuttaa tuottavimmiksi ja luonnon paremmin huomioiviksi. Esimerkiksi
uudistavan viljelyn
tekniikoin on mahdollista sitoa maaperään hiiltä, lisätä maan tuottavuutta ja luonnon
monimuotoisuutta. Muutoksia on tapahduttava kuitenkin rakenteissa ja hinnoissa,
jotta käytänteet muuttuvat.
🌼 🌲 🦅
Monimuotoinen luonto takaa meille puhtaan ilman, makean veden, laadukkaan
maaperän ja satojen pölytyksen. Ratkaisu ilmastonmuutokseen ja luonnon
köyhtymiseen ei piile tietenkään vain ruuantuotannossa. Väestönkasvun
hillitseminen ja kaiken kulutuksen minimoiminen on avain asemassa.
🌏
Ruuantuotannolla, varsinkin eläimille kasvatettavalla ruualla on kuitenkin
valtavia vaikutuksia ympäristöön eikä eläinperäisten tuotteiden kulutus länsimaissa
nykyisessä määrin ole mitenkään perusteltavissa. Siksi haastankin kaikki nauttimaan
kasvispainotteisemmasta ruuasta ja pohtimaan mitä lautasella olevan ruuan
tuotannon eteen on tehty!
-Viivi
Lähteet ja lisää luettavaa:
Kaisa Karttunen ja e2 Tutkimus. Parempi hiili pellossa kuin lautasella,
Tuottaja ja kuluttaja ilmastotyössä. 2020.
Hayek, M.N., Harwatt,
H., Ripple, W.J. et al. The carbon opportunity cost of
animal-sourced food production on land. Nat Sustain 4, 21–24 (2021). https://doi.org/10.1038/s41893-020-00603-4
Petja
Pelli, Sonia Zaki Luonnolta loppuu tila, HS , 11.10.2021 https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Kansainvalinen_raportti_Luonnon_monimuot(50113)
Tiedekulmapokkari,
Kuinka maailma pelastetaan? Kohti kestävämpää tulevaisuutta. 16.4.2021
Maatalous vie puolet maasta, Juha Mäkinen 3.2.2020
https://www.maailmankuvalehti.fi/2020/1/lyhyet/maatalous-vie-puolet-maasta/
WWF Raportti: Maailman arvokkaimmat sademetsät katoavat vauhdilla ja heikentävät suojaa tartuntatauteja vastaan https://wwf.fi/uutiset/2021/01/wwfn-raportti-maailman-arvokkaimmat-sademetsaalueet-katoavat-vauhdilla-ja-heikentavat-mennessaan-suojaa-tartuntatauteja-vastaan/
Tutkimus: Nykyisellä vauhdilla hyönteiset katoavat maailmasta sadassa vuodessa
– "Vaikutukset ihmiseen ovat lievästi ilmaistuna katastrofi" 11.12.2019 https://yle.fi/uutiset/3-10640483
Ilmastonmuutosta
voi hillitä ilmastoystävällisellä ruokavaliolla https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta/-/artikkeli/ab196e68-c632-4bef-86f3-18b5ce91d655/ilmastomyotainen-ruoka.html
Keskiverto
suomalaisen hiilijalanjälki https://www.sitra.fi/artikkelit/keskivertosuomalaisen-hiilijalanjalki/
Suomen
Luonto, vuoden turhake on liika lihan kulutus 9.12.2021 https://suomenluonto.fi/uutiset/vuoden-turhake-on-liika-lihankulutus/
Hiilibudjettilaskuri https://finnwatch.org/fi/oikeudenmukainen-siirtymae
Kommentit
Lähetä kommentti