Cashew



Mistä nämä siemenet tulevat?

Cashewpähkinä ei kasvitieteellisesti ole pähkinä, vaan munuaispuun siemen. Munuaispuu on vaatimaton puu ja pärjää monenlaisessa maaperässä. Puun ympäristöystävällisyyteen vaikuttaa paljolti se, raivataanko puun tieltä metsää ja paljonko sitä lannoitetaan.

Puu tuottaa omenan näköisiä epähedelmiä, joiden päähän kasvaa munuaisen muotoinen hedelmä. Hedelmän kova kuori sisältää myrkyllistä happoa, mutta sisältä löytyy herkullinen siemen.

Se miten siemenet ovat pähkinäpussiini päätynyt, ei välttämättä olekaan ihan suoraviivainen tarina. 

Todennäköisesti pähkinät on kasvattanut norsunluurannikkolainen pienviljelijä, joka on myynyt pähkinät alihintaan välittäjälle.Välittäjä on myynyt pähkinät Vietnamiin tai Intiaan, josta löytyy jalostukseen tarvittava infra ja työvoima.  Näissä maissa pähkinät kuoritiin (☠️kuori poistetaan usein käsin, pähkinän hankalan muodon takia, vaarana työntekijöille ovat terävät työkalut ja myrkyllinen kuori☠️), lajiteltiin ja lopulta lähetettiin paahdettavaksi Eurooppaan.

Cashewpähkinöiden toimitusketjut ovat erittäin monimutkaisia. Tuotantoon liittyy miljoonia pienviljelijöitä, välittäjiä, alihankintaa ja useita prosessointilaitoksia erimaissa. Monimutkaisuus tuo mukanaan riskejä ihmisoikeuksiin, työoikeuksiin, ympäristöön liittyen:  

❗️Pienviljelijöillä on heikko tietämys hyvistä viljelymenetelmistä ja hinnoista mikä aiheuttaa mm. kemikaalien väärinkäyttöä, lasten osallistumista sadonkorjuuseen, vaihteleviin satoihin ja huonoihin tuloihin.  Huonoilla tuloilla ei saa lainaa, eikä viljelytoimintaa voida kehittää. 

❗️Erityisesti alihankinnan parista on löydetty ongelmia työsopimuksiin, palkanmaksuun ja työturvallisuuteen liittyen. Esim. Vietnamissa (maailman suurin cashewpähkinöiden viejä), vieroitushoidossa olevia henkilöitä pakotetaan orjuuden kaltaisiin olosuhteisiin pähkinöitä kuorimaan. Käytäntö on onneksi vähentymään päin alan koneellistuessa.  

Cashewpähkinöiden kasvava kysyntä on onneksi herättänyt alan yrityksiä ja vastuullisuusaloitteisiin sitoudutaan ja alaa kehitetään 

Itse etsin ensi kerralla kyllä reilukauppa cashewpähkinöitä.

 

Lähteet:  


Environmental assessment of tropical perennial crops: the case of the

Brazilian cashew, Journal of Cleaner Production, in Press

 

Strengthening practices in the Vietnamese cashew nut industry A due diligence study on labour practices and sustainability, Ethical Trading Initiative Norway  2018


 https://www.sustainablenutinitiative.com

 

 https://www.cashews.org/

 

 www.indiaagronet.com


https://twistedfood.co.uk/the-uncomfortable-truth-behind-how-cashew-nuts-are-made/

Kommentit