Appelsiini


Kun risteyttää mandariinin ja pomelon, tulokseksi saadaan marja nimeltä appelsiini

Appelsiini sisältää 

🍊flavonoideja, jotka vastaavat kuoren karvaasta mausta

🍊A-vitamiinin esiastetta eli karotenoideja, jotka vastaavat oranssista väristä

🍊kuitua, kaliumia, kalsiumia

🍊C-vitamiinia, jonka takia 60- ja 70-luvulla neuvolassa ohjeistettiin antamaan vauvoille appelsiinimehua

Maksimoi ravinteiden saanti syömällä kuoret. Tällöin saatat maksimoida myös torjunta-aineiden saannin (ellet syö luomua). Appelsiinit ovat nimittäin johtavassa asemassa kasvinsuojelujäämätilastoissa ja tullilla olikin viime keväänä takapihallaan 100 000 kg kiellettyä torjunta-ainetta sisältäviä appelsiineja Israelista. Miksi torjunta-aineita käytetään liiaksi? Siksi, että kasvi on hyvin herkkä taudeille&ötököille ja torjunta-aineet monesti pelastavat monokulttuuriviljelmien sadon.

Appelsiinipuu alkaa tuottaa hedelmää n. 4-vuotiaana ja saattaa tuottaa sitä yli 80 vuotta.Appelsiiniviljelmillä puiden runko ja juuri ovat eri kasvia kuin hedelmää tuottavat oksat. Runko, johon halutun lajikkeen oksat vartetaan, valitaan maaperätyypin ja perusrungon tautikestävyyden mukaan. Sato kerätään yleensä käsin🖐

Appelsiinin viljelyn hiilijalanjälki ei tutkimusten mukaan ole valtava. Riippuen tutkimuksesta tulokseksi on saatu 0,1-0,4 kg CO2-eq/kg. Lannoitteiden tuotanto vastaa suurimmasta osasta jälkeä. Vesijalanjälki vaihtelee 0,1-0,5 m3/kg, riippuen säästä, maasta ja kastelujärjestelmistä. Puut myös sitovat hiiltä. Tropiikissa hedelmäviljelmähehtaarin on laskettu sitovan 5,5-13t CO2 eq/ha/v (keskiverto suomalaisen päästöt 10t CO2 eq/v).

Maailman suurin tuottajamaa on Brasilia, jossa kasvatetaan 1/3 maailman 🍊 ja tuotetaan 1/2 maailman appelsiinimehusta. Tämä oli hyvä motivaatio 2017 julkaistulle tutkimukselle, joka koski Brasilian appelsiiniviljelmiä. Tuloksena paljastui ihmisoikeusongelmia, jotka koskivat alipalkkausta, ylipitkiä työpäiviä, syrjintää, vaarallista työtä puun latvoissa ja kemikaalien parissa, puutteellista työturvallisuutta, ala-arvoisia majoitusolosuhteita, seksuaalista häirintää you name it...

Kumma kyllä, rupesikin yhtäkkiä tekemään mieli Reilun kaupan luomu appelsiineja!


Lähteet: 

SQUEEZE OUT: The truth behind the orange juice business

Carotenoid biosynthesis and quality characteristics of new hybrids between tangor (Citrus reticulata x C. sinensis) cv. ‘Murcott’ and sweet orange (C. sinensis) cv. ‘Pêra’, Food Research International, Volume 122, August 2019, Fabiane C.Petry, Rodrigo R.Latado, Adriana Z.Mercadante

Carbon & Water Footprint of Oranges and Strawberries A Literature Review December 2009, Manuela Mordini, Dr. Thomas Nemecek, Dr. Gérard Gaillard

Flavonoids: an overview, J Nutr Sci. 2016, A. N. Panche, A. D. Diwan, S. R. Chandra

https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/yritykset/elintarvikeala/valmistus/yhteiset-koostumusvaatimukset/kasvinsuojeluainejaamat/kasvinsuojeluainejaamien-valvonta2.pdf

https://tulli.fi/-/israelin-appelsiineissa-havaittu-torjunta-ainejaamia 2020

Kommentit