Sipuli


Voi itku miten halpaa🧅

Sipulia viljellään ympäri maailmaa erilaisissa ilmasto-olosuhteissa. Sipuli on maailman toisiksi viljellyin puutarhakasvi ja kuvan kelta- eli kepasipuli on syödyin sipuli. Sitä ei kannata syödä energiaa saadakseen, mutta flavonoideja, kuitua, C-, B6-vitamiinia, folaattia, kaliumia ja mangaania saadakseen ehdottomasti!  Sipulissa olevilla yhdisteillä on lukuisia terveysvaikutuksia ja niiden on tutkittu suojaavan mm. sydän- ja verisuonitaudeilta, tulehduksilta ja jopa joiltain syöviltä. Syö sipuli raakana ja paistettuna!

Sipulia mainostetaan helpoksi kasvattaa, en tiedä onko ammattiviljelijät tästä samaa mieltä. Lähes kaikki sipulit Suomessa kasvatetaan ulkomailla tuotetuista istukkaista (=pieni sipuli).  Sipuli tarvitsee kohtalaisesti ravinteita ja koska sillä on niin lyhyet juuret, että ravinteiden ja veden on oltava helposti saatavilla. Sipulia tulisi viljellä korkeintaan joka 4. vuosi samalla paikalla, jotta sitä vaivaavat homeet, rikkakasvit ja ötökät pysyvät kurissa. Luomusipuleihin en ole kaupassa törmännyt ja luomuliitto paljastaakin, että luomusipulin kasvatus on laskenut jyrkästi koska sipulia pilaavien tautien torjuntaan ei ole luomussa tällä hetkellä tepsiviä torjuntakeinoja.

Tuli myös mieleen, sipulit ovat superhalpoja (2019 hinta kaupassa vaihteli välillä 0,76-1€). Mitä mahtaa viljelijälle jäädä käteen?  Luonnonvarakeskuksen laskelmat kertovat, että sipulikilon tuottaminen maksaa 0,58€ ja tuottajalle maksetaan siitä 0,56€. Tällöin tuottajan tuntipalkaksi muodostuu 5,9€ ja tuotanto on huonosti kannattavaa. Huonompana satovuonna tai huonommalla myyntihinnalla tuotanto on miinusmerkkistä. Silmät pyöreinä tarkistin luvut sata kertaa ja ei, tässä ei ole virhettä. Maataloustuet saavat sipulinviljelijän tuotannon jotenkuten kannattamaan.

Ja ne sipulin kuoret. Nekin ovat ympäristöongelma (aiemmin käsittelemieni appelsiinin ja munan kuorien lisäksi) sipulia jalostavissa tehtaissa. EU:n suurimmissa sipulintuottajamaissa sipulijätettä syntyy 50 000 t/v. Tutkimuksen alla on kuinka kuoret voisi hyödyntää lannoitteena, ravintokuituna tai bioaktiivisina yhdisteinä ravintolisissä tai lääketeollisuudessa.


Lähteet: 

Luomuliitto, Taimisipulin viljelytekniikka ja lajikkeet testissä, 2018

Luke, taloustohtori, laskelmakirjasto, suuri tavanomainen sipulitila 2018

Tuula Soininen, Metabolite Profiling of Allium Species by Using Modern Spectrometric Methods, väitöskirja 2014

Kasvistieto Oy, kuukausikeskihinnat 2019

Antioxidants 2021, 10(2), 304; Onion Peel: Turning a Food Waste into a Resource, Journal of Nutritional Science and Vitaminology 47(1):78-83, Various Cooking Methods and the Flavonoid Content in Onion, March 2001

Kommentit