Kananmunan kuoret



Tiestitkö, että kananmunan kuoria voi syödä?

Olen rouskutellut keitettyjen kananmunien kuoria lapsesta saakka, kun äiti väitti niiden olevan  erinomainen kalsiumin lähde. Näin myöhemmällä iällä piti ottaa selvää puhuiko äiti palturia vai totta. 

🥚Yhden kananmunan kuoressa on n. 2g kalsiumia eli puolikkaasta kuoresta saa päivän kalsiumit. Kliinisillä tutkimuksilla on todistettu, että ihminen pystyy hyödyntämään kananmunan kuoren kalsiumin erittäin hyvin. Äiti oli siis tässäkin oikeassa. Rotat hyödyntävät kananmunan kuoren kalsiumin jopa paremmin kuin kalkkitablettien kalsiumin. Kalsiumin lisäksi kuoressa on hieman magnesiumia, fosforia, hivenaineita ja proteiinia.


Suositus kalsiumin saannille on 800 mg/vrk (kasvuikäisille ja raskaana oleville 1200 mg/vrk). Liiallisella saannilla on omat haittansa. Suomalaiset saavat keskimäärin tarpeeksi kalsiumia, mutta globaalisti kalsiumin puutos on kasvussa. Kun puhutaan ravinnon hyvistä kalsiumin lähteistä, puhutaan maitotuotteista tai kokojyvätuotteista, kaaleista, pavuista ja tietyistä pähkinöistä. Miksi ei voitaisi puhua myös kananmunankuorista?

Jos tarvitset enemmän kalsiumia kuin ravinnosta saat, kannattaa rouskutella keitettyjen kananmunien kuoria. Se on halvempaa ja imeytyvyys on ainakin yhtä hyvä kuin tableteissa. Kalkkitablettien kalsiumin lähde voi olla louhittu kalkkikivi, jauhetut tuotantoeläinten luut, osterien kuoret ja ongelmana tableteissa on limeytyvyys ja raskasmetallit. Siksi Jos rouskuttelu ei innosta, kuivata kuoret, jauha ne ja sekoita ruokaan.

🐓Munanien tuotanto on kasvussa, koska kulutuskin on. Tuottajilta ja elintarviketeollisuudelta jätteeksi menevät kananmunan kuoret ovat kasvava jäteongelma ympäri maailmaa. Kalsiumpitoisia kuoria menee jätteeksi satoja tuhansia tonneja vuosittain. Kuoret ovat vaaraksi ympäristölle, jos niitä ei sijoiteta ja käsitellä oikein, ne voivat levittää patogeenejä, sienitauteja, aiheuttaa hajuhaittoja. EU:n lainsäädäntö luokitteleekin kuoret vaaralliseksi jätteeksi⚠️

Kananmunankuorilla olisi useita käyttökohteita. Kuoria voidaan käyttää mm. rehuna, lannoitteena ja raskasmetallien poistamiseen vedestä ja maaperästä. Jos munan kova kuori ja sen sisäpinnalla oleva kalvo erotetaan, sisäpuolen kalvosta voidaan valmistaa arvokkaita komponentteja kosmetiikka- ja lääketeollisuuteen kalvon sisältämän kollageeni- ja hyaluronihapon takia. Nyt tuottajat maksavat kovan hinnan jätemaksuina päästäkseen eroon kuorista.Toivottavasti nämä menot muuttuvat tuotoiksi, kun jätteet pääsevät kiertotalouden urille. Suomessa toki osa kananmunateollisuuden toimijoista kertookin olevansa jo tällä uralla.

Lähteet:
Eggshell calcium: A cheap alternative to expensive supplements, Trends in Food Science & Technology
Volume 91, September 2019

Channelling eggshell waste to valuable and utilizable products: A comprehensive review, Trends in Food Science & Technology
Volume 106, December 2020

Chicken eggshell as suitable calcium source at home, Int J Food Sci Nutr. 2013

Final Report Summary - SHELLBRANE (Separating eggshell and its membrane to turn eggshell waste into valuable source materials)

Kommentit