Ruuantuotannon
vastuullisuus alkaa jo ennen kuin mitään on maahan kylvetty tai istutettu.
Vastuullisessa tuotannossa metsää tai suota ei raivata pelloksi, eikä paljon
vettä vaativaa tuotantoa pystytetä vesipulasta kärsivälle alueelle.
Tuotantopäätökseen tietysti
vaikuttavat mitä moninaisemmat asiat alkaen tuotantotuista ja
tuotantopanosten hinnoista kysyntään ja käytössä olevasta pellosta saatavilla
oleviin maatalouskoneisiin saakka.
🚜
Ympäristövastuu ruokatuotannossa
Viljelyllä on
väistämättä vaikutuksia maaperään, ilmaan ja vesistöihin. Maatalous edistää
rehevöitymistä, eroosiota, ympäristön kemikalisoitumista, ilmastonmuutosta ja
vähentää luonnon monimuotoisuutta.
Hyvillä
viljelykäytänteillä näitä vaikutuksia voidaan kuitenkin
minimoida. Joillain käytänteillä voidaan jopa kääntää negatiiviset
vaikutukset positiivisiksi. Esimerkiksi luomuviljelyssä ei käytetä
torjunta-aineita eikä teollisia väkilannoitteita. Uudistavassa viljelyssä
(hiiliviljelyssä) maaperän hiilensidontakyky ja luonnon monimuotoisuus paranevat.
Laiduntavat lehmät voivat pitää yllä perinnemaisemalle tyypillistä
lajistoa.
Parhaimmillaan
maataloustuotannossa voidaan kierrättää ravinteita ja tuottaa energiaa yli oman
tarpeen. Tämän on osoittanut Palopuron agroekologinen symbioosi, kansainvälisestikin
tunnettu luomuyrittäjien yhteisö.
🌾
Mittakaavaan laitettuna,
maataloudella on lähes aina suuremmat vaikutukset ympäristöön kuin
elintarviketeollisuudella tai kuljetuksilla.
Teollisuudella on
kuitenkin paljon valtaa siinä, että se voi määrittää hankintakriteerit
raaka-aineille ja ostaa siten raaka-aineita tiukkoja kriteereitä
noudattaen. Kriteerit voivat liittyä niin ympäristöasioihin kuin muihinkin
vastuullisuuden osa-alueisiin.
Elintarvikkeita
jalostava yritys voi omassa tuotannossaan säästää energiaa ja pyrkiä
hyödyntämään raaka-aineet, pakkausmateriaalit ja hukkalämmön täydellisesti.
Kuluttaja saattaa löytää lisää tietoa näistä asioista yritysten nettisivuilta
tai vastuullisuusraporteista, jos niitä jaksaa kahlata läpi.
Elintarvikepakkauksista
voi löytyä hiilineutraaliuteen tai ekoenergian käyttöön liittyviä merkkejä.
Nämä merkinnät eivät kuitenkaan aina anna selkeää kuvaa siitä, mitä arvoketjun
osaa ekoenergian käyttö tai hiilineutraalius koskee.
🏭
Ravitsemusvastuu
Ruuan ravitsevuudesta
huolehtiminen on osa vastuullisuuskokonaisuutta. Ravitsemusvastuullinen toimija
pyrkii säilyttämään ruuassa luonnostaan olevat ravintoaineet mahdollisimman
koskemattomina suuhun saakka. Ravitsemusvastuullinen toimija huomioi
ravitsemussuositukset tuotekehitystyössään, esimerkiksi sen, että lähes kaikki
suomalaiset saavat suolaa ja tyydyttynyttä rasvaa ravinnosta liikaa sekä sen,
että kasvisten ja kuidun suositeltusaanti, jää suurimmalta osalta reilusti
vajaaksi.
Ravitsemusvastuullinen
toimija ei anna perusteettomia terveyslupauksia tuotteesta, eikä varsinkaan
markkinoi lapsille paljon suolaa, tyydyttynyttä rasvaa tai sokeria sisältäviä
tuotteita. Elintarviketeollisuudella on tärkeä rooli ravitsemusnäkökulmien
yhdistämisessä tuotekehitystyöhön ja tuotteiden ravitsemuksesta
viestimisessä. Pohjoismainen Avaimenreikä-merkki ja suomalainen
Sydänmerkki kertovat kuluttajalle tuotteen ravitsemusvastuusta.
❤️
Ruuan turvallisuus
Ruuan turvallisuuden takaaminen on kaiken tuotannon elinehto, mutta se
luokitellaan myös yhdeksi ruokatuotannon vastuullisuuden osa-alueeksi.
Jokaisella ruuan arvoketjun osalla on tärkeä rooli siinä, ettei ruokaan päädy
mikrobiologisia ja fysikaalisia vaaroja tai haitallisia aineita, kuten
allergeenejä, toksiineja tai vaikka raskasmetallijäämiä.
Lainsäädännön ylittävistä, ruuan turvallisuutta edistävistä toimenpiteistä
kertovat erilaiset maatiloille ja tuotantolaitoksille myönnetyt, kuluttajille
usein tuntemattomat sertifikaatit, kuten GLOBALG.A.P, FSSC 22000, IFS tai
BRC-sertifikaatit.
Sertifiointijärjestelmissä esimerkiksi vaaditaan
tarkkoja tuotantolaitteiden kunnossapito- ja siivoussuunnitelmia, listauksia ja
tietoja käytössä olevista raaka-aineista, kemikaaleista ja
pakkausmateriaaleista, vierasesinedetektoreja, aukotonta kirjanpitoa tuoteturvallisuustoimenpiteistä,
monipuolista tuotteiden testaamista, ilman ja pintojen mikrobiologista
testaamista, sekä analyysiä siitä, onko ruokaväärennökset tai ruuan
sabotoiminen mahdollista omissa raaka-aineissa.
Eläintuotannon vastuullisuus
Eläintuotannon
vastuullisuus koostuu niin rehun viljelyn vaikutuksista, eläinten terveys- ja
hyvinvointikysymyksistä, kuljetusolosuhteista, teurastustavasta kuin
lääkitsemisestäkin. Esimerkiksi antibioottien liiallisesta käytöstä johtuva
antibioottiresistentti uhkaa jo koko ihmiskuntaa.
Luomumerkki
lihassa kertoo, että eläintuotannossa on noudatettu tiukempia eläinten
hyvinvointiin liittyviä kriteereitä kuin tavanomaisessa tuotannossa.
Laatuvastuu-merkki sian- tai naudanlihatuotteessa kertoo Suomen lainsäädännön
vaatimusten ylittävistä, eläinten terveyteen liittyvistä toimista
eläintiloilla.
Eläimillä on toki osansa ruokajärjestelmässä, vaikka monesti tehokkain eläinten hyvinvointia edistävä teko on jättää ne kasvattamatta ja syömättä. Esimerkiksi laiduntavat lehmät kuitenkin pitävät yllä perinnemaisemalle tyypillistä, katoavaa lajistoa. Lietelantaa käytetään hygienisoinnin jälkeen lannoitteena. Tähän tosin tarvitaan eläimiä paljon vähemmän kuin mitä nyt kasvatamme.
Suurin osa maailman viljellystä maapinta-alasta on
valjastettu lihan- ja maidontuotantoon. Esimerkiksi jos me kaikki söisimme
vegaanisesti, eläintuotannosta vapautuisi maapinta-alaa niin paljon, että
vuoteen 2050 mennessä vapautuneeseen pinta-alaan voisi sitoa jopa 16 vuoden
aikana fossiilisten polttoaineiden poltosta aiheutuneet hiilidioksidipäästöt.
🐖
Työntekijöiden olot
Unohdinko sosiaalisen
vastuun? En, vaikka usein se jää viimeiseksi selvityksen aiheeksi.
Maataloustyöt kuuluvat
vaarallisimmiksi luokiteltuihin töihin maailmassa. Riski loukkaantumiselle ja
jopa kuolemalle on luokiteltu korkeaksi. Maatalous on myös yksi harvoja aloja,
joissa kaikki perheenjäsenet saattavat osallistuvat töihin ja altistua samoille
riskeille.
Maataloustyöt ovat
matalasti palkattuja, monesti sesonkiluontoisia töitä, joissa siirtotyövoimaa
käytetään paljon. Siksi on erityisen tärkeää tuntea työntekijöiden työolot,
panostaa työturvallisuuteen ja perehdytykseen sekä tarjota työntekijöille
oikeudenmukainen palkka.
Onneksi ihmisoikeuksien
edistämiseen ruuantuotannossa on herätty ja esimerkiksi K-ryhmä kertoi vuonna
2017 viinirypäleiden tuotannon ihmisoikeusongelmista ja S-ryhmä vuonna 2019
tomaattisäilykkeiden tuotannon työntekijöiden surkeista oloista. Avoimuus
ikävistäkin asioista on aina askel eteenpäin.
🥫
On myös olemassa
sertifiointijärjestelmiä, jotka kertovat kuluttajalle, että tuotannossa on
huomioitu ihmisoikeuskysymykset. Näistä tutuimmat ovat Reilu kauppa-, UTZ- ja
Rainforest Alliance Certified -sertifioinnit, jotka näkyvät tuotepakkauksissa.
Myös kotimaisuudesta kertova Sirkkalehtimerkki huomioi kriteereissään
ympäristöasioiden lisäksi työolot. On kuitenkin huomioitava, ettei mikään
sertifiointijärjestelmä ole aukoton, eikä sertifioinnin puuttuminen tarkoita
automaattisesti, ettei ihmisoikeuksien eteen tehtäisi ketjussa töitä.
‼️
Työntekijöiden oloista
huolehtimisen tärkeyttä ei vähennä se, että maatalous yksinään työllistää
maailmanlaajuisesti jopa 27 % kaikista työllisistä.
‼️
Mitä kuluttajana voin tehdä?
Tuottajilta vaaditaan
paljon. Yhtälailla kuin ruuan arvoketjun lenkkien, myös kuluttajien on otettava
vastuuta ruuastaan.
Se, mitä kuluttaja voi
tehdä, on ottaa asioista selvää ja toimia saamansa tiedon
perusteella. Tämä ei ole helppo rasti. Valmistajilta kannattaa kysyä
siitä, miten ympäristöasioista ja ihmisoikeuksista tuotantoketjussa
huolehditaan. Vaikka he eivät osaisikaan vastata, tämä on signaali tuotantoon
päin, että asia on tärkeä.
Oma tavoitteeni oli
selvittää 50 elintarvikkeen alkuperä tämän vuoden aikana, mutta työ oli niin
aikaa vievää, että pääsin hädin tuskin kolmeenkymmeneen. Tämä kertoo siitä,
että tieto ei ole helposti saatavilla.
Pidä kuitenkin nämä
asiat mielessäsi:
-Kasvispainotteinen ruoka on lähes aina
vähäpäästöisempää kuin eläinperäinen ruoka
-Syö kohtuudella
-Älä haaskaa ruokaa
-Käy kaupassa ja valmista ruoka mahdollisimman
päästöttömästi
Ja mikä tärkeintä: ole valmis maksamaan ruuasta
oikeudenmukainen hinta!
Näin mahdollistat ruuan vastuullisen tuottamisen.
Lähteet:
https://www.kesko.fi/media/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/2017/kesko-ja-sask-selvittivat-viinirypaleiden-tuotantoketjua-ihmisoikeusriskeja-piilee-tilojen-ja-pakkaamoiden-lisaksi-riskimaiden-kuljetuksissa/
https://s-ryhma.fi/uutinen/-/news-4943138_384136
https://proluomu.fi/mita-on-luomu/elainten-hyvinvointi/
https://kauppapuutarhaliitto.fi/tietoa-liitosta/menekinedistaminen/sirkkalehti/
https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/elintarvikealan-yhteiset-vaatimukset/kansalliset-laatujarjestelmat/laatuvastuu/
https://reilukauppa.fi/mika-on-reilu-kauppa
https://www.uudistavaviljely.fi/
https://data.worldbank.org/indicator/SL.AGR.EMPL.ZS
https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/---ed_dialogue/---sector/documents/meetingdocument/wcms_161663.pdf
https://wwf.fi/uutiset/2020/01/lehmille-on-paikkansa-laitumilla-mutta-se-ei-ole-peruste-nykyiselle-lihankulutukselle/
Kommentit
Lähetä kommentti