Sitruuna

 


Flunssakausi avattu! Ja heti alkoi tehdä mieli sitruunasta, inkivääristä ja hunajasta tehtyä perinteistä flunssajuomaani. Ikävä kyllä flunssa yllätti ennen eurooppalaisten sitruunoiden satokauden alkua, joka alkaa lokakuussa. Nyt lähicittari tarjosi perulaisia luomusitruunoita ja etelä-afrikkalaisia tavanomaisesti viljeltyjä sitruunoita. Nämä jäivät omalta osaltani hyllyyn, kun ajatus toiselta puolelta maapalloa kuljetetuista sitruunoista ei houkuttanut.

💥
Sitruuna on niitä harvoja kasviksia, joiden valikoima ei ole räjähtänyt niin laajaksi, että valittavana olisi useita lajikevaihtoehtoja. Isonkin kaupan hylltä löytyy yleensä yksi laari tavanomaisia sitruunoita ja yksi laari luomusitruunoita. Näiden väliltä on hyvä ja helppo tehdä valinta.

💰
Sitruunat ovat kaupallisesti tärkeimpiä sitruskasveja appelsiinien ja mandariinien jälkeen. Suurimmat sitruunan tuottajamaat ovat Intia, Kiina, Meksiko, Argentiina, Brasilia ja Turkki. Maailman suurimmat viejämaat ovat Meksiko ja Espanja. Euroopassa myytävät sitruunat tulevat siis pääasiassa Espanjasta, satokauden ulkopuolella yleensä Etelä-Afrikasta tai Argentiinasta. 
❌Yhdysvaltojen työministeriön raportin mukaan Turkin, Brasilian ja Belizen sitrusviljelmillä on käytetty lapsityövoimaa.❌

🐉
Sitruunapuita vaivaa maailman laajuisesti hauskan niminen, mutta hirveä Huanglongbing-bakteeritauti eli "keltaisen lohikäärmeen tauti". Se iskee kaikkiin sitruspuihin ja estää ravinteiden kulun puuhun. Tauti tappaa puun eikä parannuskeinoa ole. Toistaiseksi Euroopan sitrustarhat ovat säästyneet suurilta tuhoilta, mutta tautia levittäviä hyönteisiä on tavattu jo Euroopassa. Kun lohikäärme iskee Euroopan viljelmiin kunnolla, näemme sen sitruunalaarienkin ääressä tuplaantuneina tai triplaantuneina hintoina. 

🌱
Sitruunapuut ovat ikivihreitä ja ikikukkivia ja tuottavat useita satoja vuodessa. Sitruunaa on viljelty tuhansia vuosia. Sitruunan viljely on vaativampaa kuin muiden sitrusten. Kuten monella muullakin hedelmäpuulla, runko ja oksat ovat usein eri lajia tai lajiketta, monesti sitruunapuun perusrunko on mandariinin tai appelsiinin. Perusrunko valitaan esimerkiksi sen mukaan, kuinka se kestää tauteja, maaperän suolaisuutta tai ottaa ravinteita maasta. Sitruunapuu ei tarvitse pölyttäjiä sadon tuottamiseen. 

Sitruunapuu tuottaa hyvän sadon vain jos laadukkaan maaperän lisäksi seuraavat asiat ovat kohdallaan:

-lämpötila (puu ei kestä pakkasta)
-veden saatavuus (puu kestää vain hieman kuivuutta) ja
-tuulisuus (kova tuuli tekee hedelmistä arpisia).

👩🏻‍🌾
Kypsät hedelmät korjataan käsin,  "twist, tilt and snap" -tekniikalla, ilman vaarallisia teräaseita siis. Korjuun jälkeen sitruunat pestään lian ja tauti-itiöiden poistamiseksi. Samalla irtoaa myös hedelmän luonnollinen vahapinta. Pesun jälkeen hedelmät käsitellään sienitautien kasvua estävillä fungisideillä (luomusitruunat toki skippaavat tämän käsittelyn). Fungisidikäsittelyn jälkeen hedelmän pinta vahataan.

Vahoina voidaan käyttää:

-karnaubapalmun lehdistä tehtyä karnaubavahaa,

-sellakkaa, jota tehdään Aasiassa ja Intiassa elävän kirvalajin munakoteloidensa suojaksi erittämästä  aineesta,

-hapetettua polyetyleenipohjaista vahaa (E914, polyetyleenistä valmistetaan myös kestomuoveja)

-tai mehiläisvahaa (E901).

Vahauksella estetään kosteuden haihtuminen, suojataan kuorta kolhuilta ja mustelmilta (ja sitä kautta homeilta ja muilta pilaajilta) ja säilytetään hedelmän houkutteleva ulkonäkö. Luomusitruunoista vain minimaalinen osa vahataan, koska luomulaatuisten vahojen valikoima on heikko ja käyttöominaisuudet vielä heikompia.

Vahauksen jälkeen sitruunat lajitellaan laadun ja koon mukaan ja pakataan. Tämän jälkeen kypsät hedelmät saattavat käydä läpi vielä etyleenikäsittelyn. Etyleeni hajottaa vihreän värin ja hedelmät muuttuvat myyvän keltaisiksi.

🍋
Jos söisin 100 g sitruunaa (ilman kuoria) saisin siitä paljon antioksidantteja ja fytokemikaaleja. Saisin lähes 70 % päivittäisestä C-vitamiinin, 11 % kuidun , 4 % kalsiumin, 3 % raudan, 5 % kaliumin, 4 % magnesiumin, 4 % folaatin ja 5 % B1 ja B6-vitamiinien tarpeestani. En kuitenkaan sitruunaa ihan sellaisenaan rouskuta menemään, sillä sitruuna sisältää n. 5 % sitruunahappoa, josta hampaani eivät tykkää. Kuoressa näitä vitamiineja ja kivennäisaineita on vielä tiiviimmin. Kuorista löytyy yli 200 erilaista yhdistettä, pääasiassa eteerisiä öljyjä.

Sitruunan painosta 45 % on kuorta, joten kuoret kannattaa ehdottomasti käyttää tavalla tai toisella. Joku ohjeistaa lisäämään kuoren valkoisen osan salaattiin (tämän otan ehdottomasti kokeiluun!) tai säilömään sen ja keittämään kuorista mehua (ensi kerralla laitan kuoret mukaan flunssajuomaani). Aasiassa sitruunankuoresta tehtyjen tuotteiden kysyntä on kasvussa, kuorten terveellisyyden takia.

Sitruunan väitetyt flunssaa parantavat ominaisuudet nojaavat sen korkeaan C-vitamiinipitoisuuteen (vaikka C-vitamiinin vaikutus on enemmin flunssaa ennaltaehkäisevä kuin parantava) sekä kuoren eteerisiin öljyihin, joilla on antimikrobisia ominaisuuksia.


🧪
Mutta mutta! Sitruunoista on löytynyt Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tutkimuksissa useita torjunta-ainejäämiä ja ne ovatkin jäämillään prosessoimattomien ruokien -kategoriassa kolmannella sijalla. Oma valintani on ehdottomasti luomusitruuna ja sen kuoret!

-Viivi-


PS Sitruunaa voidaan käyttää syömisen lisäksi ties mihin itsetehdyistä deodoranteista hiusten vaalentamiseen ja voimanlähteenä vaikka digitaalisessa kellossa. Italiassa kuulema käytetään sitruunan vaaleaa osaa jopa sytykkeenä.

Lähteet:

FAOstat 2019

The 2018 European Union Report on pesticide residues - the EU-coordinated programme results, EFSA

NSW DPI lemon growing manual, Date: 01 Jul 2004   Author: Sandra Hardy https://www.dpi.nsw.gov.au/agriculture/horticulture/citrus/content/manuals-guides/manuals-and-production-guides/lemon-manual

2020 List of Goods Produced by Child Labour or Forced Labour, US Department of Labour

2019 Finding on the worst form of Child Labour, US Department of Labour

Turun Sanomat, Tautia levittäviä hyönteisiä on jo tavattu Espanjassa ja Portugalissa, 10.5.2018

Food and Nutrition Sciences, Vol.8 No.1, January 2017, Chemical and Biological Comparative in Vitro Studies of Cinnamon Bark and Lemon Peel Essential Oils

Entering the European market for fresh lemons, CBI Ministry of Foreign Affairs

fineli.fi

nutritionvalue.org




Kommentit