Paprika



 Paprika on koisokasvi, kuten sukulaisensa peruna ja tomaatti. Paprikan hedelmä on kasvitieteellisesti marja. Marjan muoto ja koko riippuu kukka-aiheiden muodostumisen aikana vallitsevasta lämpötilasta. Tätä marjaa, tuttavallisemmin vihannespaprikaa, on viljelty jo 9000 vuotta! Suomessa tuontipaprikat ovat tulleet ruokapöytiin 70-luvulla ja suomalaisiin kasvihuoneisiin 2000-luvulla. Suomeen paprikat tulevat Alankomaiden tai Espanjan kasvihuoneista. Kotimainen satokausi on touko-lokakuussa.

Mielikuvani paprikasta on, että se sisältää paljon C-vitamiinia ja, että se johtaa tilastoja torjunta-ainejäämissä. Se on ollut oma inhokkini vuosikausia, mutta muutaman viime vuoden aikana, se on alkanut maistumaan - jopa oikein hyvältä. Pyrin suosimaan kotimaisia tuotteita ja luomutuotteita, mutta tunnustan, että paprikoiden kohdalla olen kiinnittänyt huomiota vain luomumerkintään ja mikä on vaikeampaa tunnustaa: hintaan. Lähi Ässän hyllyssä halvimmat paprikat tulivat Espanjasta alle 4€ Kilohinnalla. Alankomaiset maksoivat n. 8€/kg ja Suomalaiset n. 10€/kg. Aika isot hintaerot siis 😮

Lapseni rakastavat paprikaa ja mietinkin, kuinka vastuullinen valinta paprika ruokapöytäämme on. Lähdetään siis tutkimusmatkalle selvittämään miten espanjalaset, alankomaiset ja suomalaiset paprikat eroavat toisistaan.  Ehkä hintaerotkin selittyvät samalla! 

 Teknologia

 Lähes koko maailmassa paprikat kasvavat kasvihuoneissa. Espanjassa paprikat kasvatetaan teknologialtaan vaatimattomissa kasvihuoneissa. Alankomaissa ja Suomessa kasvihuoneet on varustettu korkealla teknologialla. Korkea teknologia tarkoittaa usein suurempaa sähkönkulutusta, mutta myös optimaalisempaa ravinteiden, torjunta-aineiden ja veden käyttöä.

Katemateriaali

 Espanjan kasvihuoneet ovat usein muovisia ja halpoja rakentaa. Muovikatteet eivät kestä pitkään ja ne on uusittava muutaman vuoden välein. Joskus ne päätyvät myös Välimereen. Alankomaiden ja Suomen lasiset kasvihuoneet ovat kalliita rakentaa, mutta kestävät käytössä vuosikausia. Käyttöikänsä päähän tulleet lasiset kasvihuoneet saattavat saada vielä uuden elämän, esimerkiksi Puolan kasvihuoneteollisuudessa.

 Energiankulutus

Espanjassa kasvihuoneita ei lämmitetä ja siksi niiden energiankulutus on minimaalista verrattuna pohjoisempiin maihin. Alankomaissa kasvihuonetuotanto nojaa vielä suurimmaksi osaksi maakaasuun, mutta huikean kalliita ja hienoja geotermistä energiaa käyttäviä kasvihuoneita rakennetaan kovaa vauhtia. Suomessa suurin osa kasvihuoneissa käytetystä energiasta on aurinkoenergiaa.

Työvoima

 Espanjan kasvihuoneissa käytettävään työvoimaan liittyy ongelmia, joita käsittelin vesimelonin tuotannon yhteydessä. Kuten Espanjassa,  Alankomaissa ja Suomessa työvoima tulee usein oman maan ulkopuolelta. Tällöin riski työntekijöiden huonolle kohtelulle kasvaa. Onneksi ainakin suomalaisen Sirkkalehti-merkin käytön vaatimuksiin kuuluu vastuullinen työvoiman käyttö. Paprikan siitepöly aiheuttaa muuten erilaisia allergiaoireita ja jopa puolet paprikoiden parissa työskentelevistä henkilöistä saa siitepölystä hengitysoireita!

Satotaso, ravinteiden ja torjunta-aineiden käyttö  

Alankomaissa ja Espanjan Almeriassa (jossa tuotetaan huomattava määrä Espanjan paprikoista) sadot hehtaaria kohden ovat EU:n suurimpia ja tällä mittarilla vihannesten tuotanto EU:n tehokkaimmasta päästä. Toisaalta ravinteiden ja torjunta-aineiden käyttö hehtaaria kohden on myös korkealla tasolla. Suomi ei pärjää sadoissa tai torjunta-aineiden käytössä kummallekkaan maalle. 

 Kasvihuoneviljelyssä ravinteiden ja veden määrä voidaan optimoida tarkasti. Paprikoiden kasvatusalusta vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka paljon ravinteita ja vettä kuluu. Kun kasvatusalusta on epäorgaanista ainetta (esim. kivivilla), ravinteita ja vettä tarvitaan vähemmän kuin orgaanisella (esim. turve) kasvualustalla kasvattaessa.

Paprikakasvi on erityisen mieluinen tuholaisille. Se selittänee, miksi vihannespaprika on yksi eniten yli sallitun määrän tuholaistorjunta-aineita sisältävä elintarvike. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tekemässä tutkimuksessa yli sallitun määrän torjunta-aineita  löytyi  Espanjalaisista paprikoista, mutta ei Suomalaisista tai Alankomaisista paprikoista.   

Hiili- ja vesijalanjäki

Paprikan hiilijalanjälki vaihtelee erään tutkimuksen mukaan 0,95-1,25 kg CO2 ekv./kg ja toisen tutkimuksen mukaan vesijalanjälki oli 3,9 l ekv/kg. Luvut ovat hyvin suuntaa antavia, eikä suoraan verrattavissa tietyssä maassa viljeltyihin paprikoihin. 

Ravitsemus

Paprikaa on mainostettu ravintopommiksi ja sitä se tosiaan on. Reilu 90 % paprikasta on vettä, mutta se sisältää ihan huikean määrän C-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta, E- ja B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, karotenoideja (jotka antavat punaisen värin) ja flavonoideja. Eriväristen paprikoiden ravintoarvot eroavat toisistaan. Keltaisessa on eniten C- ja B6-vitamiinia, vihreässä eli raa´assa paprikassa vähiten.  Taulukoissa on esitetty kuinka paljon 100 grammasta punaista paprikaa saa päivittäisen saantisuosituksen mukaisia vitamiineja ja kivennäisaineita (saantisuositukset 31-60 vuotiaalle miehelle ja naiselle).


Maku

Suomalaisen paprikan eduksi mainostetaan tuoretta ja makeaa makua. Oranssin paprikan sanotaan olevan makein. Nämä väitteet piti testata perheen kesken paprikamaistelulla. Täysin tieteeseen perustumattomassa testissämme oli mukana punaisia, keltaisia ja oransseja kaunottaria Espanjasta (1kpl), Alankomaista (1kpl) ja Suomesta (3kpl). Tulos oli katastrofaalinen, sillä neljä paprikaa viidestä olivat puisevia, eivätkä maistuneet ainakaan makealta. Maussa voitti suomalainen punainen suippopaprika ja hävisi kaunein, oranssi alankomainen paprika. Lapsista maistelu oli kuitenkin hauskaa ja kaikki paprikat olivat heistä hyviä, joten julistan puisevan maistelun kaikesta huolimatta onnistuneeksi!

Mikä sitten olisi vastuullisin paprika ruokapöytäämme?

Paprika on superterveellinen, joten eriväriset paprikat päätyvät pöytäämme taatusti jatkossakin. 

Torjunta-aineet huolettavat minua, vaikka Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen mukaan torjunta-ainelöydökset eivät uhkaa kuluttajan terveyttä. Alankomainen ja suomalainen paprika taitaa tästä näkökulmasta olla turvallisisin valinta.  

Energiankäytön ja lähteiden suhteen valinta osuu espanjalaiseen tai suomalaiseen paprikaan. 

Paprikan tulee myös olla maukas, jotta se tulee syödyksi. Tämän valinnan voi tehdä jokainen oman makunsa mukaan.

Lisää tietoa kaipaisin siitä

-kuinka optimoitua lannoitteiden ja veden käyttö paprikan vilejlyssä on eri maissa, 

-millainen kasvualusta paprikoilla on ja miten alusta käsitellään käytön jälkeen, 

-mitä tapahtuu kasvihuoneen katteille käytön jälkeen ja 

-millaiset työolot kasvihuoneiden työntekijöillä on.

Ei ole paprikan valintatilanteessa tehty tietoa janoavan kuluttajan ostopäätöstä helpoksi. Tietoa näistä näkökulmista ei ihan hevillä löydy, joten lopullinen ostopäätös perustuu mutuun ja haluun tukea kotimaista ruuantuotantoa.

Ja hei, tämä piti vielä sanoa: Paprika on tärkein elintarvikkeissa käytettävä luonnollinen väriaine. Sitä käytetään myös värjäämään kosmetiikkaa. Paprikajättettä voidaan käyttää mm. raskasmetallien poistoon esimerkiksi jätevedestä. Paprikajauhe on erityisen alstis väärentämiselle. Ja siemenethän ovat syötäviä ja niitä aionkin kokeilla seuraavaan smoothieeni. 

-Viivi-

Lähteet: 

Paprika waste as a biosorbent for removing heavy metals from aqueous solutions, January 2015, Conference: Separation Science - Theory and Practice 2015: proceedings of the IIIrd International Conference of Methods and Materials for Separation Processes At: Karpacz, Poland, Authors: Tomasz Kalak, Joanna Dudczak-Hałabuda, Ryszard Cierpiszewski, Keisuke Ohto

Scientia Horticulturae, Volume 198, 26 January 2016, Pages 170-175, Application of a modified irrigation method using compensated radiation integral, substrate moisture content, and electrical conductivity for soilless cultures of paprika, Jong Hwa, Shina Jung, Eek Son

Front. Sustain. Food Syst., 11 March 2019, Benchmarking Eco-Efficiency and Footprints of Dutch Agriculture in European Context and Implications for Policies for Climate and Environment
Hans J. M. van Grinsven, Martha M. van Eerdt, Henk Westhoek, Sonja Kruitwagen

Resources, Conservation and Recycling, Volume 169, June 2021, 105379, Towards delivering on the sustainable development goals in greenhouse production systems, Dianfan Zhoua, Holger Meinke, Matthew Wilson, Leo F.M. Marcelis, Ep Heuvelink

Kasvihuonevihannesten hiilijalanjälki puolittui, Puutarha ja kauppa, 2019

Kotimaiset kasvikset ry, Paprika vuoden vihannes 2020

Prevalence of occupational allergy to bell pepper pollen in greenhouses in the Netherlands
April 2002Clinical & Experimental Allergy 32(3):434-40, G C M Groenewoud, Nicolette W. De Jong, A J van Oorschot-van Nes, A M Vermeulen

Energy Procedia 161 (2019) 150–156, Environmental sustainability issues in the food-energy-water nexus in the UK vegetables sector: Energy and water consumption Angelina Frankowska, Harish Kumar Jeswani, Adisa Azapagic

Journal of Cleaner Production 140 (2017), Systematic review of greenhouse gas emissions for different fresh food categories Stephen Clune, Enda Crossin, Karli Verghese


Kommentit