Porkkana


 
🥕Jokapäiväinen porkkanamme🥕

Meillä syödään melkein joka päivä porkkanaa. Perunamuusin, makaronilaatikon ja pastakastikkeen seassa, kokonaisena, raasteena, keitettynä, paistettuna. Porkkana on muidenkin suomalaisten herkku, se on eniten syöty avomaanvihannes Suomessa. Keskimäärin porkkanaa syödään n. 6kg/hlö/v. 

‍Porkkanaa viljellään Suomessa tuoreena myytäväksi ja teollisuudelle. Porkkanan viljelyssä tavoitellaan tasakokoisia, suoria, eheitä, hyvän värisiä pötkylöitä. Tuoreena myytävien porkkanoiden on säilyttävä varastossa pitkään.

Porkkana on hidaskasvuinen ja peittää huonosti alleen kilpailevia kasveja, kasvitaudit iskevät helposti porkkanapeltoon ja pysyvät pellossa pitkään. Siksi viljelyssä käytetään kemiallista torjuntaa. Integroidussa rikkakasvien torjunnassa korvataan kemikaaleja esimerkiksi haraamalla. Samalla pellolla kannattaa viljellä porkkanaa harvemmin kuin joka viides vuosi. 

Porkkanan lannoituksen kanssa on oltava tarkkana. Porkkanan on mm. saatava riittävästi kaliumia ja kalsiumia, jotta tämä juuri säilyy varastossa pitkään. Boorin puute johtaa juurimätään. Typpeä ei saa antaa liikaa, varsinkaan lastenruuaksi tarkoitetuille porkkanoille, koska liiallinen typpi varastoituu porkkanaan nitraattina.

Luomuporkkanan viljelyssä ei käytetä teollisesti valmistettuja väkilannoitteita tai synteettisiä torjunta-aineita. 

Keskikokoisesra porkkanasta saa päivän annoksen A-vitamiinia (se muodostuu elimistössä porkkanan beetakaroteenista). Porkkana sisältää K- ja C-vitamiinia, foolihappoa, kaliumia, magnesiumia, seleeniä ja 
kuitua. Porkkanaa suositellaan syötäväksi raakana ja kypsennettynä. Beetakaroteeni imeytyy paremmin kypsennetystä porkkanasta. 

Jatkan siis porkkanan syömistä samaan malliin. Porkkanat kyllä pitäisi kuoria ja pestä ennen käyttöä (tätä en aina tee), koska varastoiduista porkkanoista levinnyt yersiniabakteeri on aiheuttanut useita ruokamyrkytysepidemioita vuosien varrella. 

Lähteet:

Kommentit