Persimon



Marjoja? 


Mies heitti vitsillä, että ”sulla on komea kasa marjoja tossa”. ”Niin onkin” vastasin, sillä persimonit  ovat kasvitieteellisesti marjoja. Näistä herkuista löytyy muutakin jännää tietoa:

Ainakaan mun persimoneissa ei ole siemeniä. Miksi? 

Se johtuu siitä, että persimon puu tekee yleensä vain hedekukkia (miespuolisia) tai emikukkia (naispuolisia). Kaupallisimmat lajikkeet ovat usein emikukallisia ja niistä muodostuu  siemenettömiä persimoneja. Pölytys ei useinkaan ole välttämätöntä, mutta voi parantaa persimonien kokoa ja laatua. Siksi viljelyssä tarvitaan myös pölyttäjiä. 🐝

Miten ja missä nämä puut sitten kasvavat? 

Kiina, Espanja, Brasilia ja Italia ovat suurimmat tuottajamaat.

Kuten esimerkiksi omenapuut ja viinirypäleet, kasvin perusrunkona voidaan käyttää eri persimonlajia kuin hedelmää tuottavat oksat ovat. Perusrunko valitaan mm. sen perusteella minkä malliset sen juuret ovat ja kuinka ne ottavat vettä.

10 vuotiaana puu alkaa tuottaa parhaan sadon, jopa 15-40kg hedelmiä/puu. Puu tuottaa hedelmiä 15-20 vuotiaaksi.

Persimonpuut ovat suhteellisen helppoja kasvattaa eivätkä ne ole kovin alttiita tuholaisille tai taudeille. Puut viihtyvät auringossa ja savisessa, runsasmultaisessa maassa tuulelta suojassa. Onnistuneeseen satoon tarvitaan viileä jakson lähellä nollaa, mutta jo kymmenessä pakkasasteessa ne kuolevat. En siis ala kasvattamaan näitä puita mökillä.

No, miten sato saadaan sitten alas näistä usean metrin kokoisista puista? Hedelmät kerätään käsin leikkaamalla ne puusta ja niitä voidaan varastoida jopa puolikin vuotta ennen myyntiä! 

Mikäs ero on sitten persimonilla, sharonilla ja kakilla? Persimonit kuuluvat Diospyros-sukuun johon kuuluu useita persimon lajeja.  Diospyros kaki on yleisimmin viljelty laji ja sen Israelissa viljeltävää lajiketta kutsutaan sharoniksi. Näistä siis nimitykset persimon kaki ja sharon. 

Kommentit