Kaneli

 


Onkohan kanelipuumetsässä tonttuja? 

 
Maailman vanhimpiin mausteisiin kuuluvaa kanelia saadaan kanelipuiden sukuun kuuluvien puiden kuoresta kaatamalla puu ja kuorimalla sisäkerros kuoresta ja kuivattamalla se auringossa 🌞 Kanelipuun hedelmä on pieni tumma marja, joka on myös syötävä. 

Eniten käytetään kassiakanelia, joka on halvempaa ja sisältää paljon makua voimistavaa kumariinia (joka on maksamyrkky). Toinen paljon käytetty, kalliimpi ja miedompi #kaneli on ceyloninkaneli, jossa kumariinia ei ole. 

99 % maailman kanelista tuotetaan neljässä maassa: 
-Indonesiassa (lähes kaikki kaneli tuotetaan Sumatralla, Indonesian korkeimman tulivuoren rinteillä 🌋), 
-Kiinassa, 
-Viatnamissa (viljellään kassiakanelia muistuttavaa saigonkanelia) ja 
-Sri Lankassa. 

Kanelin kysyntä on kasvanut hurjasti viimevuosien aikana ja se on johtanut laittomiin hakkuisiin kanelimetsissä. Kanelimetsissä asuu sukupuuton partaalla olevia eläimiä 🐻🐯 🕊, metsät estävät eroosiota ja auttavat tulvien hallunnassa. Siksi kestävät viljelytavat ovat ensiarvoisen tärkeitä: uusien puiden istuttaminen, kohtuullinen puiden kaataminen, metsien monimuotoisuudesta huolehtiminen ja kanelimetsien avohakkuden välttäminen.

Ja ne tontut 🧑🏽‍🎄 Yhtään artikkelia ei löytynyt kanelimetsän tontuista, mutta varmasti niitäkin monimuotoisista metsistä löytyy. 

Kommentit