Suola



Miten suolaa tehdään?

Ruokasuolaa eli natriumkloridia saadaan maasta ja suolavedestä, mutta vain n. 6 % maailman tuotannosta käytetään ihmisravinnoksi.

Poraus

Suolantuotannossa eniten käytetyssä metodissa porataan kaivo maanalaisiin suolavarantoihin. Kaivoon suihkutetaan tai pumpataan vettä, jonka avulla liotetaan suolaa kaivauksesta veteen. Suolavesi pumpataan sitten takaisin maan pinnalle, puhdistetaan ja sen jälkeen vesi haihdutetaan pois vakuumikattilassa. Jäljelle jää suola, joka on lähes puhdasta natriumkloridia. Puhtauden takia elintarviketeollisuus käyttää pääasiassa vakuumisuolaa. 

Poraus aiheuttaa kuitenkin maan eroosiota, prosessissa kuluu vaaaaltavasti vettä ja vakuumihaihdutustekniikka vaatii energiaa useita kertoja enemmän kuin muut tekniikat . Suurimmat tuottajat Euroopassa ovat Saksa, Hollanti ja Iso-Britannia.

Louhinta

Suolaa voidaan myös louhia maanalaisista varannoista. Suolakivi tunnetaan myös termein #vuorisuola #kristallisuola #intiaanisuola #ruususuola. Louhinta tapahtuu samoin kuin muidenkin mineraalien, jättikoneilla ja räjähteillä  Louhittu suolakivi puhdistetaan ja murskataan haluttuun kokoon. 

Louhinnan riskinä ovat mm. maansortumat ja pohjaveden pilaantuminen louhinnassa käytetyillä kemikaaleilla. Suurimmat louhitunsuolan tuottajat Euroopassa ovat Saksa ja Iso-Britannia.

Suolaa merestä

Ympäristön kannalta suolantuotannon hyvis näyttäisi olevan merivedestä erotettu suola. Meri- (tai suolaisen järven) vesi pumpataan mataliksi lammikoiksi altaisiin, joista vesi haihtuu auringon️ ja tuulen voimalla. Prosessi kestää jopa vuosia, mutta fossiilista energiaa ei tähän juuri tarvita (suolan puhdistus saattaa kuitenkin olla energiaintensiivistä, riippuen teknologiasta). Suolaveden keruulla voi olla hyviä ja huonoja vaikutuksia meren ja rannikon ekosysteemeihin. Keruualueet toimivat turvapaikkana kosteikkoalueilla viihtyville flamingoille, mutta toisaalta suolan tuotanto voi häiritä veden virtausta ja rannikon kaloja, lintuja ja kasveja.  Merisuolalle löytyy vastuullisuusmerkintöjäkin mm. #luomumerkki ja friendofthesea Suurimmat tuottaja merisuolan tuottajat Euroopassa ovat Ranska, Iso-Brotannia, Italia ja Espanja.


Meillä taisi juuri vaihtua suolahankinnat merisuolaan, ei kuitenkaan tällä kertaa luomuun, koska luomusuolaan ei ole lisätty jodia.


Kommentit