Kiivin nimi tulee Uudessa-Seelannissa elävän, lentotaidottoman ja karvaisen pyöreänmuotoisen kiivilinnun maorinkielisestä nimityksestä kiwi
Kiivi on yksi nuorimmista viljelykasveista, sen kaupallinen viljely on alkanut vasta 1960-luvulla. Kasvi on kotoisin Kiinasta. Suurimpia tuottajamaita ovat Kiina, Italia, Uusi-Seelanti. Kiinalaiset kuitenkin syövät itse kiivinsä ja vähän enemmänkin, joten Eurooppaan kiivit tulevat Italiasta, Kreikasta, Ranskasta tai Uudesta-Seelannista. Kiivifarmit näissä maissa ovat usein muutaman hehtaarin kokoisia perhetiloja.
Ja hei, kiivi ei kasva puussa vaan se on köynnöskasvi, joka kuuluu laikkuköynnösten sukuun. Kiiviköynnöksiä kasvatetaan erilaisten tukien avulla ja köynnökset muodostavat hedelmäpuurivien väliin köynnöksistä katon, josta kiivit sitten poimitaan käsin 🤲
Kiiviköynnös on joko mies (tekee hedekukkia) tai nainen (tekee emikukkia) ja vain naispuoliset tuottavat hedelmiä. Yksi mies tarvitaan seitsemää naista kohden. Pölytys tapahtuu tuulen tai hyönteisten avulla tai keinotekoisesti. Niin Italiassa kuin Uudessa-Seelannissakin sadonkorjuussa käytetään usein siirtolaisia ja tilapäisiä työntekijöitä. Uudessa-Seelannissa ennustetaan työvoimapulaa kiivien poimintaan, joten eiköhän lähdetä koronan jälkeen auttamaan sadonkorjuussa.
Ilmastonmuutoksen odotetaan laskevan kiivisatoja, heikentävän laatua, kasvattavan tautiriskiä ja kasteluntarvetta. Italiassa kasveissa on havaittu tappava mysteeritauti, joka vaikuttaa jo 25%iin tiloista. Pääepäillyksi arvellaan nousseita lämpötiloja ja voimakkaita sateita.
Kiivien kulutus on kasvussa sen terveellisyyden vuoksi. Kiivi sisältää mm. C- ja K-vitamiinia, folaattia, E-vitamiinia, kaliumia ja kuitua. Kiivi auttaa myös ummetukseen Ja kuten perunakin, kiivi kannattaisi syödä terveellisyyden nimissä kuorineen (se on ihan sallittua, mausta en ole ihan varma ).
Kiivi sisältää allergisoivaa aktinidiini-entsyymiä, joka pilkkoo proteiineja ja toimii siksi mm. lihanmureuttajana ja pilkkoo maidon ja liivatteen proteiinit.
Kiiviköynnös tuottaa useita kymmeniä vuosia hedelmää, jos hyvin käy niin päästään vielä lasten kanssa joskus kokeilemaan kiivienpoimintaa!
Lähteet:
https://www.nzkgi.org.nz/
/ THE KIWIFRUIT BOOK
2019
VINE DECLINE IN KIWIFRUIT: CLIMATE CHANGE AND EFFECT ON WATERLOGGING AND PHYTOPHTHORA IN NORTH ITALY, Acta Horticulturae 1096, 2015
Kiwi Fruits Market Report 2020: Industry Value & Volume, Trends, Production & Consumption, Imports & Exports, Prices, and Key Market Players Through 2007-2025
KIWIFRUIT (ACTINIDIA SPP.) IN ITALY: THE HISTORY OF THE INDUSTRY, INTERNATIONAL SCIENTIFIC COOPERATION AND RECENT ADVANCES IN GENETICS AND BREEDING, Acta Horticulturae 2015
Understanding and Analysing the Italian Zespri Kiwifruit Chain Aiming on Opportunities for Enhancing Growers’ Productivity, WAGENINGEN UNIVERSITY, Andrea Del Zotto Falascina
https://www.kotus.fi/nyt/kysym
Kommentit
Lähetä kommentti