Kesäkurpitsa



Tämä hedelmä korjataan raakana ikuisen kesän kasvihuoneista vuoden ympäri. Kesäkurpitsa on kasvitieteellisesti hedelmä joka korjataan raakana, siementen ja kuoren ollessa vielä pehmeitä.

Kuan yksilö on matkannut n. 5000 km Espanjan etelärannikolta Lappiin. 🇪🇸 johtaa kesäkurpitsan tuotantoa EU:ssa ja vastaa n.  65 % EU:n kesäkurpitsamarkkinoista. Espanjassa taas yli 80% tuotannosta on Almeriassa, jossa sijaitsee puolet maan kasvihuoneista.

Almeriasta tulee mieleen kasvihuonemuovien peitossa oleva rannikko (polyeteenikalvojen alle peittyy 33 000 ha) ja median parjaamat Almeriatomaatit. Median mukaan tomaatit on kasvattaneet laittomat siirtolaiset, jotka altistavat terveytensä vaarallisille kemikaaleille ja kuumuudelle ylipitkistä työpäivistä toiseen samalla pumpaten alueen pohjavesivarannot tyhjiin. Alueella, jossa sijaistee Euroopan ainoa aavikko, tuotetaan tomaatin ja kesäkurpitsoiden lisäksi huomattava määrä mm. kurkkua, vesimeloneja ja mansikoita.

Alueeseen on myös toisenlainen näkökulma. Almeriassa ruuantuotanto 30 kertaa tehokkaampaa kuin EUssa keskimäärin. Alueen kasvihuoneita ei tarvitse lämmittää, (energiaa säästyy valtavasti vs monen muun alueen kasvihuonetuotanto) Kasvihuonealue alkoi rakentua 60-luvulla matalasti koulutettujen ihmisten toimesta. Perhekunnat työskentelivät kovaa saadakseen itselleen elannon turismin ja rakennuksien sijaan. Nyt alueella työskentelee korkean tieto-taidon omaava kolmas sukupolvi, alueella on syntynyt ruuantuotantoa tehostavia innovaatioita mm. vettä säästäviä kastelujärjestelmiä ja tehokkaita lajikkeita. Alueella tutkitaan miten ongelmallinen ylijäävä biomassa (mm. kasvienlehdet ja kasvualusta) voitaisiin kierrättää rehuna, lannoitteena tai korkean lisäarvon tuotteina. Alueelle on keskittynyt alan tutkimuskeskuksia&yrityksiä ja alue on kirinyt Espanjan köyhimmästä maakunnasta keskiverroksi.

Kasvihuoneissa pystytään säätelemään mm. valon, lämmön, hiilidioksidin, ravinteiden, veden määrää tehokkaammin kuin avomaalla. Ruokaa pitää tuottaa tehokkaammin kasvavan väestön tarpeisiin. Almerian tapa, on yksi tehokkaamista tavoista, joskin kehitettävää siinäkin vielä riitää. 

Vielä kesäkurpitsasta: se sisältää C-, B-, K- ja A-vitamiinia ja niiden esiasteita, kuituja ja kaliumia ja myös sen lehtiä voi syödä.  

Tutkimuksen mukaan, jossa verrattiin Iso-Britaniaan tuotuja vihanneksia (56 eri vihannesta) ympäristövaikutusten suhteen, kesäkurpitsa pärjäsi hyvin. Tutkimuksessa ympäristövaikutukset luokiteltiin vihreään, keltaiseen, oranssiin ja punaiseen luokkaan.

 Kesäkurpitsa oli vihreässä luokassa primaarienergiankulutuksen, ilmastonmuutoksen, maankäytön, rehevöitymisen, pienhiukkasten muodostumisen, fossiilisten luonnonvarojen ehtymisen, humaanitoksiuuden suhteen ja otsonikadon suhteen. Keltaisessa luokassa vedenkäytön ja metallinen käytön suhteen. Oranssissa luokassa ekotoksisuuden suhteen.

  

Lähteet:

 Environmental impacts of vegetables consumption in the UK, Science of The Total Environment, Volume 682, 10 September 2019, Pages 80-105, AngelinaFrankowska, Harish Kumar Jeswani, AdisaAzapagic

 An efficient agro-industrial complex in Almería (Spain): Towards an integrated and sustainable bioeconomy model, New Biotechnology, July 2017, Francisco J. Egea, Roberto G. Torrente, Alfredo Aguilar

Kommentit