Kirppujen korvike
Tämä köynnöskasvi, jonka sukulaiset ovat pääosin puutarhakukkia ja myrkyllisiä, on tehokkain peruselintarvike viljelymaankäytön ja siitä saatavan energian suhteen. Eli hehtaarilta saatava sato on omaa luokkaansa verrattuna muihin peruselintarvikkeisiin (kuten vehnään, riisiin tai perunaan). Bataatin sato voi olla jopa 85 tonni/hehtaari. Bataatin lehtiä voi syödä ja maanpäälliset osat kelpaavat myös rehuksi.
Bataattia viljellään tropiikissa eikä se kestä kylmää (joskin kaiken tietävä google löysi yhden suomalaisen bataatin kasvattajan, bataatti-Antin). Bataatti onkin tärkein ja eniten viljelty juures kehitysmaissa.
Bataatit ovat suht vaatimattomia kasvuvaatimustensa suhteen, ne pystyvät kasvamaan suht köyhässä maaperässä, tarvitsevat vain vähän lannoitteita ja niillä on vain vähän vihollisia luonnossa. Tuholaistorjunta-aineita tarvitaan suhteellisen vähän ja koska bataatin köynnökset varjostavat ja estävät rikkakasvien kasvua hyvin, vain rikkojen torjuntakin on helpohkoa. Vettä ne toki tarvitsevat, bataatista yli 70 % vettä.
Bataatti on terveellisempi vaihtoehto perunalle. Siinä on enemmän kuitua, C-vitamiinia ja suhteellisen korkea beetakaroteenipitoisuus (A-vitamiinin esiaste). Myös beetakaroteenipitoisuus puoltaa myös sen viljelyä kehitysmaissa, koska A-vitamiinin puute on vakava ongelma erityisesti kehitysmaiden lapsilla.
Bataattilajikkeiden värikirjo on laaja, mitä oranssimpi lajike, sitä makeampi. Oranssit lajikkeet ovatkin tutuimpia meidän ruokapöydässä, juurin sen makeuden vuoksi. Oransseja lajikkeita käytetään enenevissä määrin myös punaisen karmiinivärin tuotannossa korvaamaan vegaanituotteissa kokenillikirvoista saatavaa väriä.
Itseä eniten kiinnostaa, kun ostan bataatteja, vienkö ne jonkun niitä enemmän tarvitsevan ruokapöydästä. Vaikea kysymys, joka jäi vielä ilman yksiselitteistä vastausta. USA:ssa viljellään tietysti lähinnä kaupallisiin tarkoituksiin, mutta esimerkiksi Saharan alapuolisessa Afrikassa bataatilla on tärkeä rooli päivittäisessä energiansaannissa ja erityisesti kriisien jälkeisessä ravinnonsaannissa.
Kiitos hyvästä jutusta, mielenkiintoista. Olen ihmetellytkin bataattia monta kertaa.
VastaaPoistaMuistan monestikin kuulleeni bataatin olevan terveellisempi versio perunasta. nyt aloin miettiä, kuinka paljon terveellisempää vielä pitäisi olla, koska meillä on porkkanakin niin yleinen. Ajatellen A-vitamiinia. Varsinkin, jos ei muuta syö kuin kasveja.
Tuota olen myös pohtinut, että kuinka eettistä olisi teoriassa sitten vaihtaa perunat bataatteihin, sen terveellisyyden perässä. Onneksi ei oikeasti sitä vaaraa ole, koska katson kilohintaakin ruuassa, ja sen skaban suomalainen hyvä peruna (ja porkkana) voittaa yleensä joka kerta.
Moi! Itsekin mietin bataatin eettisyyttä, mutta jos perunaan vertaa, niin kyllä varmasti suomalainen peruna on fiksumpi ostos kun tuontibataatti. Tosin jos olisi suomalaista bataattia saatavilla, niin kyllähän sitä kannattaisi testata. Joku oli sitä onnistuneesti kotitarpeeseen viljellytkin täällä pohjoisessa.
Poista